Teplá letní noc, v ruce sklenička vychlazeného ryzlinku a rozsvícený chrám svaté Barbory v zádech. Na dnešek se chystá lákavá premiéra akce, kde se na jednom místě představí šest vinařství z Kutnohorska se svými víny. Jejich majitelé nedávno společně založili sdružení VOC Kutnohorsko, kde chtějí propagovat místní vína zejména z burgundských odrůd, kterým se v regionu nadmíru daří. Ochutnat tak budete moci ryzlinky, pinoty nebo chardonnay, ale také další bílá, červená, růžová a oranžová vína od vinařství z Klučova, Ždánic či Vinařů, ale i z kutnohorských svahů díky vinařství Jiří Kocián, Hanuš a Vinných sklepů Kutná Hora.

A na které vinaře dnes před Jezuitskou kolejí narazíte?

Vinařství Klučov

Klára a Pavel Šinkovi se k Českému Brodu přestěhovali v roce 2012 ze Znojma. Kraj kolem Klučova byl pro ně úplně neznámý a příjemně je překvapilo, že se v mnohém podobá jejich domovské jižní Moravě. Z nápadu na výsadbu několika hlav vinohradu za domem se postupně vyklubaly plány na zbudování vinařství – malého, ale se vším, co k tomu patří. Projekt, na kterém pracují, už mnohonásobně převýšil jejich původní záměr, a tak se v jejich vinařství můžete dnes i ubytovat.

Vinařství Klučov produkuje mladá vína a pěstuje jak klasické, tak rezistentní odrůdy. V současnosti Šinkovi hospodaří na šesti hektarech vinic, o které se starají ekologicky, a hrozny zpracovávají bez použití chemie. Obaly jejich vín neomylně poznáte díky ilustraci malířky Galiny Miklínové.

Vinařství Ždánice

Martin Fořt je kluk z Prahy, který se primárně živí prodejem komponent pro topení, miluje rybaření v Norsku a žije v nadmořské výšce 350 metrů nad mořem. To všechno jsou ale jen civilní mimikry, protože ve skutečnosti se už před mnoha lety zamiloval do vína, když jako vysokoškolák jezdil na jižní Moravu; od svých 22 let si pak vyráběl vína z nakupovaných hroznů.

Když Martin z Prahy utekl do Kostelce nad Černými lesy, poznal se s Víťou Hynkem z nedalekých Ždánic a jeho cesta k vlastnímu vinařství dostala konkrétnější obrysy. Víťa Hynek založil ve Ždánicích vinohrady už v devadesátých letech a Martin se k němu v roce 2014 přidal se svým půl hektarem. Pro svoji výrobu využíval prostor, který jeho kolega vybudoval v ledařském sklepě původního zájezdního hostince. Nyní už Martin převzal celé vinařství pod svá křídla a aktuálně hospodaří na 1,5 hektaru vinic na posledním výběžku Posázaví. Těžší jílovitá půda s podkladovou porézní opukou dává jeho vínům výrazně minerální charakter. Pěstuje tradiční odrůdy jako Ryzlink rýnský či Modrý Portugal, které zdědil po Víťovi, a sám k nim vysázel směs odolných odrůd jako například Solaris, Ravel Blanc, Souvignier Gris nebo červený Cabernet Cortis.

Vinařství Hanuš

Radim Hanuš si šel za svým snem už od střední zahradnické školy, kde jako teenager definitivně propadl kouzlu fermentování hroznové šťávy. Po škole pracoval jako hlavní agronom na kutnohorských svazích, ale brzy zjistil, že opečováváním cizích vinohradů si na ten vlastní nikdy nevydělá. Proto skončil v byznysu a trpělivě čekal, až dá vesmír jeho snu zelenou. To se stalo v roce 2012, kdy úplnou náhodou objevil na Kaňku ojedinělý pozemek na prodej. Pak už to šlo ráz naráz a během tří let vzniklo na zelené louce zcela nové kutnohorské vinařství. V dalších letech Radim osázel kopec Sukov i z druhé strany a dostal se na dnešní čtyři hektary vinic a neuvěřitelných 15 odrůd.

Radim se zhlédl ve francouzské technologii výroby a chce svými víny oslovit zejména gurmány, kteří rádi párují vína s dobrým jídlem. Byl to také on, kdo přišel s myšlenkou založit VOC pro burgundské odrůdy, kterým se na Kutnohorsku velmi daří. Ačkoliv sám říká, že má raději zelené práce ve vinohradu, jeho práce ve sklepě se do vín propisuje mnohem hlouběji. Vínům dodává speciální kvasinky, praktikuje řízené kvašení a chystá vlastní cuvée po vzoru francouzských château. 

Vinné sklepy Kutná Hora 

„Naše rodinné vinařství založil v roce 2002 můj otec Stanislav Rudolfský. V roce 2005 jsem převzal řízení společnosti já a řídím ji dodnes,“ říká Lukáš Rudolfský. „Společnými silami jsme se pustili do obnovování zašlé slávy pěstování révy vinné na Kutnohorsku, jehož tradice sahá do 12. století. Vyrábíme biodynamická vína, při jejichž zpracování používáme selský přístup pramenící z moudrosti našich předků. Nepoužíváme chemické preparáty ve vinici, ani ve sklepě,“ dodává.

Vinné sklepy Kutná Hora hospodaří dohromady na 80 hektarech půdy, z nichž vinice tvoří více než 40 hektarů. Vinice se nacházejí na tratích U Všech svatých, Pod Barborou, Nad Kapličkou a U Borku, zbylou půdu tvoří pastviny pro ovce, sady a pole. Celý statek je certifikován značkou BIO a jako jediné vinařství v České republice i na Slovensku je držitelem prestižní biodynamické certifikace DEMETER.

Vinařství Jiří Kocián

Milovník folkloru a jižní Moravy Jiří Kocián vyrostl v samém centru Prahy nedaleko Staroměstského náměstí. K vínu se dostal až díky své bývalé ženě Lence, která ho vzala na Slovensko ke svým prarodičům s vlastními vinicemi. Jiří tak dlouho nasával tamní životní styl a hltal každou radu, až kouzlu vína definitivně propadl. Stařičkým vinařům ze Slovenska se zavázal, že převezme jejich filozofii a zkušenosti, a ty se snaží dodnes aplikovat při vlastní výrobě vína.

Srdce jeho sortimentu tvoří burgundské odrůdy, ale také Děvín a Solaris a vedle klasických odrůd u něj můžete ochutnat i alternativní ovocná či bylinná vína. Jeho vinohrady Pod Kuklíkem doplňují pomyslný trojúhelník spojující vinici U Všech svatých a Na Studánce sousedních vinařů. Další vinohrad má v Hněvkovicích u švihovské vodní nádrže, kde pěstuje například Ryzlink vlašský, Frankovku nebo Modrý Portugal.

Vinařství Vinaře

Mladé rodinné vinařství navazuje na dlouholetou tradici pěstování vína v této oblasti. Jeho vinice leží osm kilometrů od Čáslavi, ve viniční trati Na příčce. „V roce 2010 jsme zde obnovili 10 hektarů vinic, na kterých jsme se rozhodli v roce 2020 sami hospodařit. Naše vína jsou vyráběna výhradně z vlastních hroznů, které jsme ekologicky vypěstovali,“ představují svoje vinařství manželé Holíkovi. Z odrůd na jejich vinicích roste Hibernal, Rulandské šedé, Tramín červený, Rulandské modré, Dornfelder a Cabernet Cortis.